20,1487$% 0.27
21,6454€% 0.18
25,0090£% 0.04
1.258,46%0,16
2.196,00%0,18
561450฿%-0.04486
Arifiye ilçesinin Kışlaçay Mahallesi yüksek kesimlerinde kısmen etkisini gösteren soğuk hava çiftçileri korkutmaya başladı.
Kışlaçay lı çiftçiler Meteoroloji yetkililerinin 10-11.Nisan.2015 tarihleri için don uyarısında bulunmalarından sonra üreticiler meyve bahçelerinin ısısını dumanla yükseltmek ve ürünlerini donlanmadan korumak için hazır kıta bekliyor.
Kendi Yöntemlerini Uyguluyorlar
Fındık üretimiyle ünlü Kışlaçay Mahallesi üreticiler yüksek bölgelere yağan kar yağışının ardından yapılan don uyarısı nedeniyle gece meyve bahçelerinde ateş yakarak dumanlama yöntemiyle meyve ağaçlarını korumaya çalışıyor. Bölgemizde daha önceleri görülmemiş Nisan ayı yaşandığını belirten üreticiler, yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı sonrası don tehlikesinin baş göstermesi üzerine, henüz çiçeklenme aşamasında olan meyve ağaçlarını korumak için kendi yöntemlerini uyguluyor.
Don’dan Zarar Görmek istemiyoruz
Kışlaçay Mahallesinde üreticiler; Meyve ağaçlarımızın risk altında olduğunu belirterek, ”Önceki yıllarda meyve ağaçlarımız dondan etkilenmiş ve ciddi zararla karşı karşıya kalmıştık. O nedenle tedbir alıyoruz” dediler. Bahçe içinde yakılan ateşten çıkan dumanların araziye dağılarak meyve dallarındaki çiçek ve tomurcukları dondan koruduğunu vurgulayan üreticiler, ”Tek geçim kaynağımız olan meyve bahçelerimizin dondan etkilenmesini istemiyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadıklarımız tekrarlanmasın diye önlem alıyoruz” diye konuştu.
Sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşer. Düşüş gün doğumuna kadar sürer. Bu düşüş, gökyüzünün açık yada kapalı olmasına, rüzgar şiddetine, havadaki nispi nem oranına, yağışa, topografyanın güneşe karşı konumuna göre hızlı yada yavaş olabilmektedir. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup genellikle gün doğumundan hemen önce pik değere ulaşmaktadır. Tarımsal üretiminde meydana gelen zararlar, genellikle bu aralıkta meydana geldiğinden, üreticilerimizin tedbirlerini bu periyot için planlaması, meydana gelebilecek zararı en aza indirecektir.
Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden radyasyon engellenir ve sıcaklığın düşmemesi sağlanır
Bu yöntem ile ürünlerin üstü toksik olmayan protein köpükleri ile kaplanır.
Üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararı en aza indirilebilir.
d- Direk hava ve bitki ısıtması:
Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybını engellemek için uygun ısıtma ekipmanları kullanılır veya küçük ateşler yakılır.
Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.
Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır.
Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilir. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir.
İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.
Don veya donma sıcaklıkları ile ilgili bir tahmin önceden kullanıcılara ulaştırılmış ise, bölgedeki çiftçilerin olgun meyveleri, sebzeleri ve diğer ürünleri acil olarak toplarlar
Cimilli İbo 27 Nisan da Sakarya’ya geliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.