Köyümüz Artvin İlinden göç edenler evliliklerin getirdiği birliktelikler neticesinde mozaik bir sosyal yapı oluşturmaktadır. Zaman içinde bu birliktelik akrabalığa kadar giden yakınlaşmaları getirmiştir. Tüm köy halkı akraba olsun olmasın kardeşlik duyguları içinde yaşamaktadır.
Zamanın acımasız erezyonu karşısında eski örflerin fazlaca uygulanmadığı köyümüz mozaiğini oluşturan ana yapıtaşlarını edindiğimiz bilgilere gore şöyle sıralayabiliriz.
Köy Halkı Artvin İli Borçka İlçesi Xhebe Nihayesinde Zedoban Katabhiya,Sabahuni ve Gahovani Mahallelerinden 1887 Tarihinde 93 Harbi Bilinen Osmanlı Rus Savaşı Yılları Arasında Yaşanan Kafkasya Göç Dalgalarının Etkisiyle Marmara Bölgesine Gelerek Bıraktıkları Coğrafi Özelliklere En Yakın Bire Bir Benzeri Olan Kışlaçay Köyüne Yerleşmişlerdir.. Gelen İlk Aileler İlk İş Olarak Köye Su İndirip Evlerinin Kullanımına Yakın Evlere Çeşmeler İndirmişlerdir… Yakın Tarih e Kadar Köyümüzün Bir Çok Evinde Nalia,Sazuguali,Gobi,Hertavali gibi Yaşam Musullarıyla Yaşamlarını Devam Ettirmişlerdir… Şuan Yaklaşık 120 haneden oluşan köyümüz emeklilerin çoğunlukta yaşadığı bir köy olarak bilinmektedir…
1887 lerde Artvin yöresinden gelen Halkın intikali ile Kışlaçay’ın ana sosyal yapısı oluştu.
Yıllar içindeki evlilikler neticesinde köyümüzden yer alarak sakin, temiz hava ve doğa ile başbaşa olmak isteyen insanların yerleşmeleriyle mozaiğimiz gelişmiştir.