Zafer Omay | 10 Kasım 2017 | Son Dakika
İl Emniyet Müdürlüğünün 06/11/2017 tarih ve 13146120-24391-2017/01 sayılı yazıları ekinde gönderilen Valilik Makamının 30/10/2017 tarih ve 2017/01 sayılı “Akaryakıt istasyonlarından plakasız motosiklet, otomobil ve benzeri araçlara yakıt verilmemesi ile bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alımına sınırlama getirilmesine Dair Karar”ı aşağıya çıkarılmıştır
Karar Tarihi : 30/10/2017
Karar Sayısı: 2017/01
AMAÇ
Madde I — Sakarya İl sınırları içerisinde çalıntı ve özellikle plakasız motosikletlerin yoğun olarak bulunduğu, bu tarz plakasız motosiklet türü araçların terör eylemleri ve diğer suçlarda da kullanılabileceği, bu tür araçların akaryakıt istasyonlarından direk veya bidon, şişe vb. kaplarla yakıt alabileceği değerlendirildiğinden, ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarından plakasız motosiklet, otomobil vb. araçlara akaryakıt verilmemesi ve açıkta akaryakıt satışına sınırlama getirilmesini amaçlamaktadır.
Madde 2- Bu karara; Sakarya İl sınırı içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarında plakasız motosiklet, otomobil vb. araçlar ile bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alım ve satışının düzenlenmesi hususlarını kapsamaktadır.
HUKUKİ DAYANAK
-5442 Sayılı İl idaresi Kanunu (9/ç ve 1l/c Maddesi)
-5326 Sayılı Kabahatler Kanunu (32 Maddesi)
-5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu (7, 19 ve 20 Maddeleri) Hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Madde 4- 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun;
9 Maddenin (ç) bendinde “Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve Hükümet Kararlarının verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için Valiler genel emirleri çıkarabilir ve bunları ilan ederler”,
( c) bendinde “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, komu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisinin valinin özel ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. Maddesi madde hükmü uygulanır.” Hükümleri yer almıştır.
Madde 5-5326 sayılı kabahatler kanununun “Emre aykırı davranış” başlıklı 32. Maddesi;
(1) Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeni ile kamu güvenliği, kamu düzeni veya sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye kabahatler kanununa göre idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
(2) Bu madde ancak ilgili kanununda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir. Hükmü amirdir.
GENEL ESESLAR
Madde 7- 5442 sayılı il idaresi kanunun 9 ve 11. Maddesi gereğince alınan bu kararın 1, 2 ve 3. Maddesine uymayan akaryakıt istasyonları sorumluları hakkında, fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler kanununun 32. Maddesi ve diğer hükümleri gereği, 4. Madde hükümlerine uymayanlar akaryakıt istasyonları sorumluları hakkında, 5015 sayılı Petrol Piyasa Kanununun 19 ve 20. Maddeleri hükümleri uygulanır. Ayrıca fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi ve diğer hükümleri gereği yasal işlem yapılır.
YÜRÜRLÜK
Madde 8- Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
İLAN
Madde 9-Bu karar Sakarya İl sınırları içinde her türlü ilan vasıtası ile ilan olunur.
Madde 10- Bu kararı Sakarya Valiliği yürütür.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
SAKARYA VALİLİLĞİ