Gürcistanlılar, Gürcü mutfağı ve yemeklerinden gurur duyuyor. Bölgesel farklılıklarla zenginleşen çeşitleriyleGürcistan yemekleri, Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarından da etkilenerek kendine minhasır lezzetler yaratmış.
Çok acı veya baharatlı olmayan, Gürcistan yemekleri et, hamur işleri, köfte, sebzelerden oluşuyor. Ceviz, nar ve sarımsak, peynir, fasulye, patlıcan, ıspanak ve erik gibi şeyler sık kullanılıyor. Yaz aylarında ise, benim pek hazzetmediğim taze kişniş yaygın bir biçimde kullanılıyor.
Verimli Gürcsitan topraklarından elde edilen şeftali, erik, armut ve üzüm gibi meyveler ile narenciye ürünleri sık tüketiliyor.
Gürcü mutfağının göz bebeği olan hinkal, bildiğimiz mantıdan daha da büyük hazırlanıyor. Türkiye’de mantı, İtalya’da ravioli, Çin’de wonton, Rusya’da pelmeni olarak karşımıza çıkan et dolgulu haşlama hamur işine Gürcistan’da Hinkal deniyor. Genellikle elle yenir, sade, sarımsaklı yoğurt ve sosla hazırlanıyor.
Gürcücede haço bir tür peynir, puri ise ekmek anlamına geliyor. Haçapuri, pişmek üzereyken fırından çıkarılıp üstüne yumurta kırılır ve 5 dakika daha fırında tutulur. Sıcacık hamur mis gibi kokarken kenarlarına tereyağı sürülür. Haçapuri’nin unutulmaz lezzeti de buradan gelir işte, bol tereyağı ve peynir…
Batum civarında üretilen en meşhur peynirlerden biri. İnek sütünden yapılır ve tuzsuz olduğu için gayet hafif bir tadı vardır.
Gürcü şarapları dünyaca ünlü. Şaraba dair 7,000 yıllık kalıntılar nedeniyle şarabın doğduğu yer olarak geçiyor. Özellikle yarı tatlı kırmızı şarapları dünya şarap literatüründe isim sahibi. 521 üzüm çeşidi olan Gürcistan, dünyanın en eski şarap ülkesi. Şarabın yoğun olarak üretildiği yerlerin başında Kakheti ve bu bölgenin başkenti Telavi geliyor. ‘Muzukani’ en kaliteli Gürcü şaraplarından. Dünyaca ünlü bir diğer Gürcü şarabı ise ‘Kindzmarauli’.
Dünyanın çoğu yerinde “sağlığa” veya “şerefe” ile kadeh kaldırılırken, Gürcistan’da ilk kadeh “barışa” diyerek kaldırılır. Gürcistan‘a gittiyseniz lezzetli şaraplardan en az 1 şişe almadan dönmemeli.
Gürcü mutfağında daha çok beyaz et tercih edilir, bu yüzden tavuk yemeklerinin özel bir yeri ve bol çeşidi vardır. Tavuk etinin ayrılmaz parçası da ceviz ya da cevizli soslardır.
Gürcülerin milli çorbası olan Harço, pirinçli şehriye çorbasına benziyor ancak içinde kuşbaşı et var. Ayrıca üzerinde de maydanoza benzer kişniş otu yaprakları kullanılıyor.
Donut’a benzeyen bir tatlı çeşidi. Ponçiki Pişi ye benzeyen bir çeşit tatlıdır. İçine krema veya reçel konulabilir.
GÜNDEM
1 gün önceSİYASET
4 gün önceSON DAKİKA
7 gün önceGENEL
9 gün önceSON DAKİKA
17 gün önceSON DAKİKA
18 gün önceGENEL
18 gün önce