Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanallar açılmadı, tarım alanlarında zarar çok büyük…

Kanallar açılmadı, tarım alanlarında

Kanallar açılmadı, tarım alanlarında zarar çok büyük…

Yaklaşık bir haftadır ilimizde etkili olan sağanak yağış tarım alanlarını sular altında bıraktı. Çiftçiler tarım alanlarındaki bu durumun drenaj kanallarının temizlenmemesinden kaynaklandığını açıkladı

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ve yönetimi tarlaları su baskınına uğrayan köyleri ziyaret etti.

 

Yağmur suyu kanallarının 15 yıldır temizlenmemesi nedeni ile ekili tarım arazileri su altında kalan Alancuma, Çaybaşı Yeniköy, Emirler, Epçeller, Kamışlı, Kozluk, Değirmendere, Ekinli, Türk Çaybaşı Köyü’nde yaşayan  vatandaşlar Sakarya Büyükşehir Belediyesine tepki gösteriyor. Tarlaları su basması ile bazı köy yollarında sular altında kalması ile ulaşım güçlükle sağlanabiliyor, bu bölgede birçok ev de su altında kaldı.

 

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu yıllardır Kaymakamlıklarda, Belediyelerde tarım alanlarında yağmur suyu drenaj kanallarının temizlenmesini istediklerini, bugüne kadar bir adım atılmadığını, en son geçen hafta basın yolu ile uyarıda bulunulmasına rağmen hiçbir yetkilinin kendisi ile temas kurmadığını vurguladı. Şenoğlu su baskınına uğrayan bölgede inceleme yaptığı köylülerden, çözüm bekledikleri sorunlarla ile ilgili yazılı taleplerini Ziraat Odasına ulaştırmalarını istedi.

 

ŞENOĞLU’NDAN İNCELEME
Başkan Şenoğlu, inceleme bölgesinde şu açıklamayı yaptı; “Şu anda güneyde, doğuda, batıda, tüm bölgelerde ekin alanları su altında. Bir haftadır süren yağış tarlada tüm ürünlerin su altında bırakmasına neden oldu. Daha önceki yağışlardan ötürü araziler su altındaydı, araziler de su boşalmayınca mahsuller zarar gördü. Çiftçi zor durumda, kanalların acilen temizlenmesi lazım. Her seferinde zararı çiftçi çekiyor, borçla ektiği tarla su altında zarar var. Hava açarsa yeniden tarlayı ekmek zorunda, yeniden tohum ve gübre almak için borçlanması gerekiyor. Tarım Bakanlığı’nın, kredi borçlarını ertelemesi gerekiyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Borçları ertelenmesi diğer borçları da var. Bununla ilgili Tarım Bakanlığının çözüm bulması gerekiyor.”

 

BARBUNYA TARLASI
SULAR ALTINDA

35 dönüm barbunya tarlası sular altında kalan Sait Özcan ” daha önce bezelye ektim, sular altında kaldı. Şimdi barbunya ektim, sular altında kaldı. Borçla aldığım tohum ve gübrenin borcunu ödeyemeden 2 kez su baskını ile mağdur oldum” dedi. Özcan sözlerini şöyle sürdürdü “bir hafta sonra barbunyayı toplayacaktım, yüz milyar zararım var. Daha önce bezelye ekmiştim, o da su altında kaldı, ondan da zararım oldu. Yağmur suyu drenaj kanalları temizlenmiş, açılmış olsaydı, bu su baskını olmayacaktı. Yetkililer üzerine düşen görevi yapsın kanalları açsınlar” dedi.

 

Köy Hizmetleri 

Tarlaları su altında kalan çiftçiler Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nün kapanmasının ardından belediyelerden köylerine hizmet alamadığını söylediler. Alancuma Muhtarı Zeki Dilbaz “kanalların acilen açması gerekiyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Saski kanalları açsın. Daha önce Köy Hizmetleri Müdürlüğü vardı, bir sorun olmuyordu, şimdi sorun yaşıyoruz” dedi.

 

Dilekçe Verdik Ama… 

Türk Çaybaşı Köyü Muhtarı Şaban Şimşek “ben de daha önce dilekçe verdim, belediyeye kanalların açılması için bir çalışma olmadı. Bir hafta önce yine dilekçe verdim, çünkü köyümüzde tarım arazileri su altında kalacağını tahmin ediyordum. Yetkililer mutlaka yağmur suyu drenaj kanallarımızı açsınlar” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ve yönetimi köyleri gezerek çiftçilerin durumunu gördü ve sıkıntılarını dinlediler.

Akşam Haberleri Gazetesi 

 

TARIM ALANLARI YAĞIŞ SONRASI BU

HALE GELDİ. ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ…